Aanbod

Als schaapjes tellen niet meer helpt

Johan Verbraecken

Slapen, het lijkt iets vanzelfsprekends, maar voor velen is het een “nachtmerrie”.

Toch is soms met eenvoudige middelen het probleem op te lossen. De eerste stap om slecht slapen aan te pakken is goede “slaaphygiëne”. Uitlokkende oorzaken dienen steeds te worden nagegaan. In het eerste deel van de voordracht zal hierop uitvoerig worden ingegaan.

Verder worden de volgende aspecten besproken:

  • Hoe realiseer je een gunstig ‘slaap-klimaat’?
  • Wat is de plaats van slaappillen?
  • Kunnen relaxatie en ontspanning helpen ?

Er is uitvoerig tijd voor vragen.

Wie deze voordracht heeft gevolgd krijgt alleszins een andere kijk op gezond slapen en is in staat een aantal slaapproblemen te begrijpen en zelf aan te pakken.

Prof. Dr. Johan Verbraecken

is medisch coördinator van het Multidisciplinair Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij is sedert 1990 actief in het domein van de slaap en verrichtte twee jaar voltijds onderzoek in het slaapcentrum van het UZA, wat werd afgerond met een proefschrift getiteld “Mechanismen van instabiele ademhaling tijdens de slaap bij volwassenen”. In 1998 behaalde hij zijn erkenning tot longarts en was tussen 1998 en 2001 werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en in het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe te Heeze (Nederland). In 2001 vervoegde hij de staf Longziekten UZA. Heden is hij geassocieerd professor aan de Universiteit van Antwerpen.
Binnen Europa was hij achtereenvolgens secretaris en voorzitter van de werkgroep Slaap van de European Respiratory Society, bestuurslid van de European Sleep Research Society van de Assembly of National Sleep Societies.
Op nationaal vlak is hij oud-voorzitter van de Belgian Association for Sleep research and Sleep medicine (BASS). Hij organiseerde reeds zevenentwintig maal de Slaapcursus der Lage Landen, gericht op Vlaanderen en Nederland (tot op heden meer dan 2500 cursisten).
Hij is auteur of coauteur van meer dan 300 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, schreef 5 Europese richtlijnen rond slaapapneu, is hoofdauteur van het Leerboek Slaap en Slaapstoornissen en schreef voor het brede publiek het boek SOS Slaap en Slaap – Het Nieuwe Medicijn.

Voor deze workshop betaal je

200 euro

Praktisch

  • duur: 90 min., maar aanpasbaar naar wens
  • als organisator zorg je voor:
    • een beamer
    • een laptop
    • een projectiescherm

Verwante artikels

Back to top button